Curs de 30 hores a distància. Activitat reconeguda en resolució de data 29/05/2020 pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb codi REC0093210
Dates: De l’1 al 30 de novembre de 2020
Metodologia del curs:
La metodologia de treball serà la següent. El curs es desenvoluparà íntegrament a la plataforma de l’associació. Per tant, els alumnes podran treballar al seu ritme per tal d’assimilar els continguts, realitzar les activitats proposades a la plataforma i acabar la formació amb les tasques d’aprofitament. D’altra banda, el curs té un alt component pràctic. Finalment, mitjançant les eïnes que facilita la plataforma tots els participants estaran en contacte permanent per tal d’aclarir dubtes, ampliar informació, posar en comú experiències, etc.
Preu: 50€ (20% de descompte per a docents a l’atur)
Perfil de l’alumnat: Professorat d’Infantil, Primària i Secundària.
Contacte: inforedvisible@gmail.com
Objectius del curs:
- Millorar la salut vocal i emocional del professorat.
- Elaborar i organitzar continguts de forma efectiva i focalitzada.
- Optimitzar l’aprenentatge a l’aula mitjançant tècniques pròpies de l’oratòria vinculades a les emocions.
- Aprendre a expressar-se transmetent els continguts i idees amb claredat, convicció i emoció.
Continguts:
- La veu i les emocions:
- Nocions de tècnica vocal (anatomia de la veu, la respiració, etc.)
- Proposta d’exercicis per a millorar la salut vocal i emocional del docent i dels seus alumnes.
- Bases estructurals de la creació de continguts (cerca i tractament de la informació, creació de principis i finals originals, etc.)
- Nocions d’oratòria:
- Elements estructurals: sintaxi, ordre de les paraules, etc.
- Didàctica de les paraules: afirmació versus negació, paraules grans, etc.
- Recursos d’oratòria: storytelling, ús de metàfores, etc.
- Proposta d’exercicis.
- Comunicació no verbal: parallenguatge i llenguatge corporal.
Professorat:
Elisabet Gimeno: Imparteix cursos i conferències sobre tècnica vocal i oratòria. És vicepresidenta de l’Associació Ple de Vida. Amb aquesta entitat ha organitzat i participat com a professora a les Jornades “Eines per a la gestió de les emocions” a la Universitat de Barcelona, “I Simposio Internacional online sobre las Emociones”, “Competències emocionals a les aules: escriptura, veu i neuroeducació” i “Expressió oral a l’aula. Bases per a una oratòria eficaç”, entre d’altres. Tots aquests cursos han estat reconeguts pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. D’altra banda, és creadora de continguts de formacions per a docents del Grupo Prodidac i tutora de cursos online de formació del professorat certificats per la Universidad Europea Miguel de Cervantes.
Interessada pel mecanisme de la veu forma part de la línia de investigació coordinada per la Dra Begonya Torres de la Universitat de Barcelona. Aquest equip obtingué el Premi a la Millor Comunicació Lliure del IV Congrés del Col·legi de Logopedes de Catalunya amb el seu Estudi mitjançant electromiografia i ecografia dels patrons musculars en el cant. Un estudi preliminar. D’altra banda, aquest grup té varis articles editats en publicacions com ara: Revista de Investigaciones en Técnica Vocal i Case Reports & Imaging Journal (Henry Publishing Group).
Des del curs 2018-19 imparteix el taller de tècnica vocal «Coneixem la veu» dins l’assignatura Anatomia i fisiologia dels òrgans de la parla i l’audició del Grau de Logopèdia de la Universitat de Vic-Manresa i la Universitat Oberta de Catalunya.
Participa en el llibre Vocalidades. Debates interdisciplinarios en la contemporaneidad de l’editorial GITeV.
El seu àlbum debut és Soñando las playas (Ars Harmonica 237) amb obres de Silvestre Revueltas, Óscar Esplá, Xavier Turull i Rodolfo Halffter. Amb un repertori que va des de l’època medieval fins al segle XXI ha actuat per tot l’estat espanyol. Ha gravat per Catalunya Música, Ràdio 4 i Barcelona Televisió.